
Bellesteyn rond 1890. Broers Cornelis en Matthijs Nell melken. Ze zijn kleinzonen van een broer van Coenraad. De boerin: Neeltje Elisabeth Burger, nichtje van loteling Coenraad, moeder van Cornelis en Matthijs. (Foto ingekleurd door de auteur.)

tegels in de keuken van Bellesteyn

de kastanje

bekendmaking van dienstplicht in Wassenaar (februari 1811)

verzoek van Jan Nell zijn zoon Coenraad als uitzondering te behandelen omdat hij astmatisch is (gemeentearchief Wassenaar)

aanmaning aan Coenraad om zich alsnog bij z’n regiment te melden (fragment, gemeentearchief Wassenaar)

Bremen

E22 tussen Groningen en Hamburg

Tijl Uilenspiegel, steen in Mölln

Oder

Polen

moerasbossen Polen

Wisła/ Weichsel

Oost Polen / Oost Pruisen

de weg naar Kalinigrad / Königsberg in Preußen

Sovjetsk/ Tilsit

Memel / Niemen, grens met Rusland

oever Memel / Niemen

brug over de Memel / Niemen

Litouwen

Litouwen

Vilnius

Vilnius

Litouwen bij grens Wit Rusland

kolonel Wagner

brief aan Dientje, in het Frans geadresseerd

geboorteadvertentie van het zoontje van Wagner, 9 september 1812

ontslag Coenraad (stamboek 125e, archives Vincennes)
Met grote belangstelling heb ik het verhaal “de veroveraar” gelezen. Omdat ik een voorvader heb in dezelfde situatie (geboren 1790 in Leiden), die dienst nam in het Hollandse leger, later Keizerlijke leger, en ook werd uitgezonden naar Rusland in het 124ste Regiment Linie, ben ik zeer benieuwd naar de bronnen van de schrijver Mathijs Deen, om meer kleur te geven aan het verhaal van mijn voorvader Landa. Ik herhaal deze vraag wat uitvoeriger op email adres info@overoudewegen.com, in de hoop dat dit bericht de schrijver bereikt. Met vriendelijke groet; Adrie Landa
Beste Adrie Landa, ik zie net uw mail op de site binnenkomen, en ik reageer maar meteen, anders komt het er niet van. Vriendelijk dank voor uw interesse.
Ik heb voor het schrijven van het hoofdstuk gebruik gemaakt van stukken uit het gemeentearchief in Wassenaar waar Coenraad Nell woonde. Ik heb geluk gehad dat Wassenaar het hele archief nog in eigen beheer heeft. Verder heb ik gebruik gemaakt van het stamboek van het 125e in het Franse Vincennes. Mogelijk heeft dat archief intussen de stamboeken gedigitaliseerd. Daar kunt u uw voorvader opzoeken.
Dan waren er de brieven van de kolonel van het regiment, en de herinneringen van kapitein Wagevier. Ook het boek 1812 van Zamoyski gaf een levendig beeld.
Waarschijnlijk kunt u in het gemeentearchief van Leiden wel terecht, als uw voorvader daar woonde toen hij dienst nam of werd ingeloot.
Hartelijke groet,
Mathijs Deen
Als nazaat van Pieter Jan Nell, een broer van Coenraad “de veroveraar”, heb ik dit verhaal met grote belangstelling gelezen. Met verwondering las ik dat opa Coenraad senior bij een katholieke vrouw een kind verwekt zou hebben met de naam Conrada. In archieven kan ik hierover niets vinden. Daarom mijn vraag: heeft zij echt bestaan, of is het alleen maar fictie, bedoeld om het verhaal wat smeuïger te maken?
Vriendelijke groet, Hanneke Poortvliet – Nell
Ach, ik zie nu dat u via de site van het boek bent binnengekomen, dus u hebt het boek al. Ik dacht dat u een oudere versie van het verhaal op het web gevonden had. Het onechte kind van Coenraad bestaat wel degelijk, ze is gevonden door Mary Nell in de archieven van Wassenaar